İdrar Sondası Kaç Günde Bir Değiştirilir

İdrar Sondası Kaç Günde Bir Değiştirilir
Sonda kullanım süresi, belirli hastalarda belirli sürelerde olabilir. Genellikle ameliyat sonrasında takılan sondalar fazla durmadan taburcu aşamasında sökülür. Fakat sürekli sonda kullanmak zorunda olan hastalar ve engelliler için durum biraz daha farklıdır.
Sonda, tamamen steril bir madde olup, takılırken idrar yollarını enjekte edilen sıvı madde de antibakteriyel bir maddedir. Gerekli hijyen kurallarına uyulduğu zaman uzunca bir müddet kalabilir. Ama yine de belli aralıklarda değişmesi gerekir. Bu değişim aralıklarına
- Hastanın Hijyene Önem Verip Vermediği
- Sonda Ucunun Sürekli Özel Solisyonlar ile Temizlenip Temizlenmediği
- Düzenli İdrar Tahlilleri Yapılıp Yapılmadığı
- Sonda Çeşiti ve Boyutlarına Bağlı Olarak
Konularına göre farklı değerlerde kullanım süreleri vardır. Sondanın kaç gün kalacağını ve hangi aralıklarla değişeceğini doktor tayin eder. Genel bir süre mevcut değildir.
Sonda Kaç Gün Kalmalı
Doktorlar, genellikle belli aralıklarda idrar tahlilleri yaparak mesane ve idrarda enfekte bir durum olup olmadığını kontrol ederler. Kontrollerde sorun olduğu zaman gerekli tedaviye başlanarak sonda alınabilir. Gerekli görülmesi durumunda ise tekrar yeni bir sonda takılacaktır.
Sık Sonda Değişimi De Zararlıdır.
Sonda takımı esnasında gelişebilecek risk ve komplikasyonlarda mevcuttur. Çok nadir de olsa idrar yollarında kalıcı hasarlar, üretra yaralanmaları, mesane hasarları ve yaralanmaları ile idrar yolu darlıklarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple sık aralıklar ile gereksiz olmasına rağmen sonda değişimi istemeyiniz. Doktorlara sormadan hareket etmemeli doktorunuzun onayı ve takibi ile işlemlerinizi ve tedavinizi sürdürmelisiniz. Söz konusu Sonda zararları ve komplikasyonları konumuza buradan bakabilirsiniz.
Aynı durum sondanın uzun süre kalması için de geçerlidir. Doktorunuzun onayı ve önerilerine uymak olası enfeksiyon ve diğer riskleri ekarte edecektir. Bu sebeple kalıcı yada uzun süreli sonda kullanma gereksiniminiz var ise endişelerinizi doktorunuza iletin ve gerekli bilgileri ve tedavi yönteminin aşamaları hakkında bilgi alın. Bu durum sizi daha bilgili ve bilinçli hareket etmeniz için gereklidir. Her hastaya uygulanan tedavi aynı olmadığı için bizim sitemizde yada başka bir yerde sondanın net olarak değişme süresi gibi bilgiler verilmesi imkansızdır. Doktor harici hiçbir öneri yada bilgiye kulak asmamanız önemlidir.
Bize Sorun!
İdrar sondası İle ilgili olarak sitemizde bazı çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitemizden yada yazımızdan ulaşamadığınız ve aklınıza takılan bir konu var ise bizlere iletebilirsiniz. Soru sormak için aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Editörlerimiz sorulan sorulara genellikle aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve Yorumlarınız bizler için değerlidir.
Hasta sondayi kendi asılarak çıkarırsa ne gibi komplikasyonlar olur acaba
Sondayı kendim çekip çıkarabilirmiyim
Sonda takıldığında mesaneden çıkmasın sabit kalsın diye diye uç kısmına sıvı veya hava ile şişirilir. Siz asılarak çekerseniz yırtık tahriş kanama ve daha ciddi sorunlar yaşarsınız.
İdrar sondası takılamayan hastaya sistofix takıldı.sistofix kalmasının zararı varmıdır?hastada ne kadar kalabilir?
Merabalar ben 13 yaşındayım dmd hastasiyim 13 Şubat Salı günü sonda koyuldu böbreklerim şişmiş bide idrar kesem dolu boşalmiyordu doktor sonda koydu ve idrarim varmış gibi oluyor bide kırmızı gibi şeyler iniyor sondadan normal mı
Sondayı kesinlikle kendiniz çıkarmayın idrar yolunu parçalayabilirsiniz.
Babama sonda taktirdik sonda torbasini kac gunde bir degistirmemiz gerekiyor ve sonda nezaman cikmasi gerekiyor
Mrb. Babam 83 yasinda seker hastaliginin mesaneyi islevsiz hale getirmesine bagli olarak surekli sonda hastasi. Ortalama 3 haftada bir degistiriyoruz ama yine de cok sık enfeksiyon olusuyor. Daha uzun anti bakteriyel sondalar var diye duydum. Onunla ilgili bilgi verebilir misiniz? Tesekkurler
Babam sol tarafı felçli yatalak sürekli sonda taķılı 2.5 ayda degistiyoruz sürekli kaşıklarım ağrı diyor devamlı bağırıyor kaşıklarım toptu diye antibiyotik yazdırıyor gene geçmiyor sürekli acı çekiyor ne yapmalıyız teşekkür
Aralık ayı 2017 idrar yolları daralmasından ameliyat olmuştu